Bij veel huiseigenaren is de WOZ-beschikking weer op de deurmat gevallen. In deze beschikking staat de WOZ-waarde van je woning. Leg deze brief niet zomaar aan de kant! De hoogte van de WOZ-waarde is belangrijk omdat hier verschillende belastingen aan gekoppeld zijn. Hoe hoger de WOZ-waarde is, hoe meer belasting je betaalt. Ben je het niet eens met de WOZ-waarde van jouw woning, dan kun je hier bezwaar tegen maken.

Waardepeildatum

De WOZ-waarde wordt elk jaar opnieuw vastgesteld op een vaste datum, namelijk 1 januari. Dit wordt ook wel de waardepeildatum genoemd. Op de WOZ-beschikking die je onlangs hebt ontvangen (of gaat ontvangen) staat een waardepeildatum van 1 januari 2017.

Hoe wordt de WOZ-waarde berekend?

De WOZ-waarde wordt vastgesteld op basis van een taxatie. De kans is echter groot dat er bij jou thuis helemaal geen taxateur langskomt. Er worden een aantal woningen geselecteerd in jouw straat of buurt die representatief zijn voor het type huis dat daar staat. Dit wordt gedaan door een steekproef óf er worden woningen geselecteerd die rond de waardepeildatum verkocht zijn. Om tot de WOZ-waarde van elke afzonderlijke woning te komen wordt een rekenmodel gebruikt. Verschillen in oppervlakte en inhoud wegen mee in de waardebepaling.

Hoe maak ik bezwaar tegen de nieuwe WOZ-waarde?

Wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde, volg dan de stappen die op de brief die je hebt gekregen staan. Je hebt er maximaal zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking de tijd voor. Vraag het taxatierapport op bij de gemeente of de belastingsamenwerking (dit kan in veel gevallen digitaal). Hierin staat de onderbouwing van de WOZ-waarde van jouw woning. Deze kun je gebruiken voor je tegenargumenten. Het is belangrijk dat je zorgt voor een duidelijke onderbouwing. Geef aan waarom je het niet eens bent.
Vergeet in je bezwaarschrift ook niet aan te geven dat je bij afwijzing graag gehoord wil worden. Hier heb je namelijk recht op. Daarnaast heb je recht op proceskostenvergoeding. Je zult dit wel moeten benoemen in je bezwaarschrift.

Om je op weg te helpen hebben we een voorbeeld bezwaarschrift opgesteld die je als basis kunt gebruiken. Klik hier om het bezwaarschrift te downloaden. Kom je er toch niet uit en wil je alsnog hulp? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *