Ga je in 2019 een huis kopen, een klusjesman inhuren om je woning te schilderen of zonnepanelen op je dak leggen? Dan is het handig om op de hoogte te zijn van de plannen die de regering per 1 januari heeft besloten te wijzigen. We zetten de belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2019 voor je op een rij.


De NHG-grens gaat omhoog


Goed nieuws! Ben je van plan in 2019 een woning te kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Per 1-1-2019 is de NHG-grens verhoogd. Voor de aankoop van een woning is de grens per 1-1-2019 € 290.000. Indien je in de aan te kopen woning energiebesparende maatregelen treft kan onder bepaalde voorwaarden de NHG-grens verruimd worden tot een bedrag van maximaal € 307.400. Concreet betekent dit dat je in 2019 dus een duurdere woning kunt kopen met NHG dan in 2018. Met NHG heb je – onder voorwaarden – een vangnet als u de maandlasten niet meer kunt betalen.


De hypotheekrenteaftrek gaat omlaag


Eigenlijk is een hypotheek niks anders dan een lening. Over deze lening betaal je hypotheekrente, en deze rente is aftrekbaar van de belasting. Hypotheekrenteaftrek is ooit door de overheid bedacht om huizenbezit te stimuleren. Toch is de regering van plan de hypotheekrente de komende jaren af te bouwen. Huiseigenaren mogen dus steeds minder hypotheekrente aftrekken van de belasting. In 2019 gaat het maximale aftrektarief met een half procent omlaag naar 49%.


Aftrek vanwege geen of kleine eigenwoningschuld wordt afgebouwd

Vanaf 1 januari 2019 wordt de regeling ‘Aftrek vanwege geen of kleine eigenwoningschuld’ (ook de wet Hillen genoemd) in 30 jaar geleidelijk afgebouwd. Dit betekent dat je aftrek in 2019 nog 96,67% is in plaats van 100%.
Je hebt recht op de aftrek als jouw eigenwoningforfait hoger is dan de aftrekbare kosten, zoals de hypotheekrenteaftrek. De aftrek is gelijk aan het verschil tussen beiden.


Het lage BTW-tarief stijgtIn Nederland hebben we twee BTW-tarieven: een hoog tarief van 21%, en een laag tarief. In 2019 is het lage tarief gestegen van 6% naar 9%. Dit betekent waarschijnlijk dat de schilder of stukadoor die je wilt inhuren dit hogere BTW-tarief in rekening zal brengen en dat klusjes laten uitvoeren aan jouw woning in 2019 dus iets duurder zal uitvallen.


De energierekening gaat omhoogNederland wil van het aardgas af. Daarom is de energiebelasting in 2019 gestegen. Daarnaast zal de energierekening hoger uitvallen door de Opslag voor Duurzame Energie (ODE). Met het verhogen van de belastingen wil de overheid de aanschaf van duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen, stimuleren.
Mariëlle Wouters-Heestermans
www.seniorenadviesmariellewouters.nl

Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *